2 mei 2022 Omdat het gaat over relaties, over mannelijke en vrouwelijke gezichtspunten, dader en slachtofferschap, omdat het zo’n giga ding is. Ode aan Johnny.
Ik zag Johnny Depp voor het eerst op mijn studentenkamer op een klein zwart wit tv’tje in de serie ‘Twenty one jumpstreet’. Hij was net zo oud als ik en ik was tot over mijn oren en gefascineerd door hem. Al snel verscheen hij in de meest uiteenlopende speelfilms en ik heb altijd, van zijn spel en zijn verschijningsvormen genoten. Hij maakte mijn leven een stukje mooier met de rollen die hij vertolkte. Hij liet zo min mogelijk los over zijn privéleven en vertoonde zich zo min mogelijk in het openbaar. Tot dus 2 weken geleden. Hij heeft zijn ex Amber Heart aan geklaagd. En voor het eerst zag ik hem verlegen, als zichzelf, zijn hele levensverhaal vertellen. Over onder andere een agressieve moeder die sloeg en met dingen smeet, medicijnen slikte en die zijn vader opdroeg ‘straffen’ uit te voeren en de kinderen te slaan met een riem. Verder over medicijn verslaving en gebruik van allerlei middelen van hemzelf.
Het bleek dat Amber hem in 2016 had beschuldigd van mishandeling, met een beurs gezicht had ze zich laten fotograferen. En nu, 8 jaar later, is het tijd voor Johnny Depp om zijn naam te zuiveren, vooral voor zijn kinderen maar ook voor zichzelf. Want hij heeft nooit een vrouw geslagen en dit hele verhaal van Amber is een eigen leven gaan leiden en is voor waar verworden. Vervolgens krijgen we een oneindige hoeveelheid getuigenissen. En wat blijkt? Zij was degene die hem heeft mishandeld, geslagen, uitgescholden, gekleineerd, en van hem heeft geprofiteerd.
Wat zichtbaar wordt in dit hele gigantische proces, voor het eerst in de geschiedenis, zo expliciet, zo zonder twijfel, zo ongecensureerd geëxposeerd, hoe een vrouw een man misbruikt.
Johnny Depp had een grote liefde en 2 kinderen maar hij kon niet anders dan wegrennen voor de monsters uit zijn verleden door middel van verslavende zelf medicatie. Om uiteindelijk met deze Amber in zee te gaan die de rol van zijn moeder voor hem uitspeelt. Het moest herhaalt, het moest gezien, het wilde geheeld.
En zo is dit hele proces openend en leerzaam voor ieder die het volgt, mannen krijgen een voorbeeld van misbruik en dat het ook hen kan overkomen. En Johnny Depp kan niet anders meer dan alles maar dan ook alles, zijn hele leven in de openbaarheid te brengen. Want zoals hij aan het begin van het proces zegt: ‘Ik wil de waarheid boven tafel.’ En ja, de waarheid ontspant altijd, hoe verschrikkelijk deze ook is.
Dank je wel voor je moed dit alles naar buiten te brengen! I love you Johnny!